Ville Du Fortælle Kollegernes Hemmeligheder

Der var for nyligt en del medie-opmærksomhed på en kvinde, der blev fyret fra sin arbejdsplads, fordi hun nægtede at fortælle hvad hun vidste om sin kollega. Det var kommet frem i virksomheden, at en bestemt person i virksomheden havde klokket i noget, men hvad det præcist var, var det ikke alle der vidste. Chefen for afdelingen var ikke glad for at høre, at noget var gået galt, uden at han vidste hvad det var. Han kunne ikke umiddelbart se nogle konsekvenser i virksomheden, men han vidste jo heller ikke om det var noget, der pludseligt ville eksplodere i ansigtet på ham. Så han satte en undersøgelse i gang. Den der havde givet ham tippet om, at nogen havde lavet en alvorlig fejl, vidste ikke selv hvad problemet var. Hun havde bare hørt, at det havde været alvorligt, men at personen nægtede at give detaljer.

Det er lidt problemet med hemmeligheder. Vi har det ikke godt med at gå rundt med dem. De bliver ved med at ligge i baghovedet, og presser på for at komme ud. Vi har dårlig samvittighed, vi skammer os over at have viden vi ikke deler med flokken. Men samtidig er der en grund til, at det er en hemmelighed. Vi forestiller os hvilke konsekvenser der ville være, hvis andre fandt ud af det, og beslutter at vi hellere vil gå rundt med skam og ubehag, end at modtage de konsekvenser. Det er dog sjældent så sort og hvidt, og vi har det med at finde os selv svage nogle dage. Derfor føler vi behov for at åbne op for andre omkring vores hemmelighed, for ligesom at udligne trykket af skam bare en smule. Måske fortæller vi alle detaljerne til en rigtig god ven vi stoler på, eller måske deler vi bare de overfladiske detaljer med nogen, fordi det stadig letter lidt.

Men når først der er taget hul på en hemmelighed, så er det svært at blive ved med at holde på den. I den sag der fik medie-opmærksomhed, fandt chefen frem til en person, der havde fået hele hemmeligheden at vide. Men hun nægtede at fortælle den. Hun fortalte at det ikke var et slemt problem, og at chefen gik mere op i det end han burde. Men hun nægtede at fortælle hvad det var, fordi hun havde sværget at holde det hemmeligt.

Til sidst trådte kollegaen selv frem, og fortalte at det bare var en simpel ting han var kommet til at gøre forkert i forbindelsen med opsættelsen af noget mødeplanlægningssoftware. Han havde fået løst problemet nu, og det havde ikke generet nogen overhovedet. Men han havde skammet sig over at have lavet en åbenlys fejl – specielt fordi han var ny på arbejdspladsen, og frygtede det ville få ham fyret. Så han holdt det hemmeligt.

Så det store spørgsmål er: ville du have fortalt din kollegas hemmelighed til din chef? Og er det i orden, at chefen truer med fyring, hvis de ansatte nægter at fortælle hemmeligheder?