Vær Ikke Bleg for at Spørge Eksperter om Hjælp

Det er lidt sjovt, at vi i landet der opfandt Janteloven, er så bange for at spørge andre om hjælp. Burde vi ikke have indset hvor arrogant det er, at føre os frem, som om vi ved det hele? Hvem tror du egentligt du er? Måske er det fordi denne form for stille arrogance ikke rigtigt generer andre. Den går udelukkende ud over os selv. Men måske det burde motivere os til at vokse som mennesker, og blive bedre til at høre andre, om de vil hjælpe.

Det typiske eksempel på denne tøven til at spørge om hjælp, er den stolte mand der er faret vild. Han kunne køre ind til siden, og spørge nogle af dem der bor i byen om hjælp til, at komme på rette kurs igen. Det ville være hurtigt og nemt, og ingen ville bebrejde ham. Men han er for stolt: derfor spilder han i stedet et par timer på at køre tilfældigt rundt, i håbet om pludseligt at kunne genkende noget.

Men det er faktisk en tendens der gennemsyrer hele det danske samfund. Alle går rundt med en eller anden ubeskrevet angst for, at spørge andre om hjælp. Det er sjældent baseret på reel arrogance: inderst inde ved vi godt, at andre ved disse ting bedre end vi gør. Men vi kan ikke få os selv til at spørge. Måske er det for at beskytte vores ego: ind til vi spørger, er vi ikke nødt til at acceptere vores egen uvidenhed. Og måske kan vi endda gemme den for andre!

Man som sagt er det kun os selv vi snyder, når vi nægter at bede om hjælp. Livet bliver så meget lettere og sjovere, når vi giver andre mulighed for at bidrage til det. Bedst af alt, så er det ikke noget der generer dem vi spørger. Langt de fleste menneske elsker at kunne hjælpe. Den bedste følelse i verden er trods alt, at kunne bidrage med noget. Når andre spørger os om hjælp, så bekræfter det vores eksistens og plads her i livet. Vi kan se, at vi er noget værd, og har en betydning.

Vi skal heller ikke være bange for at hente hjælp hos dem, der tager sig betalt for at hjælpe. De ville ikke kunne leve af at yde sådan en service, hvis ikke det i sidste ende var en god handel for kunderne. Så lad nu være med at være for stolt til, at tale med en byggesagkyndig, når du skal tjekke et hus ud. En byggesagkyndig ikke alene ved langt mere om, hvad der skal kigges på i en bolig – han eller hun kan også gøre det langt bedre og hurtigere end du kan. Du sparer altså ofte både tid og penge på, at spørge en ekspert til råds.