Teknologi Kommer i Mange Indpakninger

Vi ved alle sammen godt, at den teknologi vi bruger til daglig, er langt mere kompliceret end vi sådan lige fornemmer i hverdagen. Stort set alle ved hvordan man bruger en smartphone i dag, og det er nok de færreste der vil sige, at det er en særligt kompliceret proces. Vi finder telefonen nem at bruge, og derfor et relativt simpelt stykke teknologi, set fra en brugers perspektiv. Men hvis vi dykker ned i de tekniske aspekter af en smartphone, så er det jo helt umådeligt komplekst. Alle de forskellige lag af software der skal til for, at det hele spiller sammen, og vi kan sende en simpel besked på Facebook er jo til at blive helt svimmel af. Den software kører så på en masse avanceret hardware, som jeg ikke tror et eneste menneske har det fulde overblik over, hvordan fungerer. Det er lag på lag af kompleks teknologi, der i sidste ende giver en nem og overskuelig brugergrænseflade, som vi almindeligt dødelige kan finde ud af at interagere med.

En af de udfordringer der er med, at avanceret teknologi bliver pakket så pænt ind er, at det er let at lave generaliseringer. Ikke alt teknologi er nemlig ens, men for den almindelige forbruger kan det godt se sådan ud på overfladen. Det er lidt ligesom med chips nede i supermarkedet. Mange kigger på en pose franske kartofler, og kalder dem for ”chips” inde i hovedet. Når de ser en rulle Pringles ved siden af, så tænker de igen ”chips”. Men der er jo en ret stort forskel på disse to produkter. Ja, de er begge to snacks som vi refererer til som chips. Ja, de spises begge to på samme måde. Jo, de har da nogenlunde samme smagsvarianter, og de ligner da også hinanden ret meget. Men det er alt sammen de overfladiske ting. Dykker vi under overfladen er det tydeligt, at der er tale om to vidt forskellige produkter. En pose franske kartofler består af kartofler der er skåret tyndt ud og stegt i olie. Pringles er derimod et produkt lavet af et miks af ingredienser, der inkluderer kartofler men også meget andet, som rulles ud til en dej, og så skæres ud i kartoffel-chips formede stykker. Indpakningen og oplevelsen er altså næsten identisk, men produktet er noget helt andet.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at det samme gør sig gældende med teknologi. Vi har nemt ved at kigge på det overordnede, og tro at det underliggende så er det samme. Men der er stor forskel på en traditionel email service, og så en sikker email service, for eksempel. På overfladen ligner de hinanden, og du vil som bruger nok ikke se den store forskel. Hvilket er en god ting: et teknisk bedre produkt skal helst ikke være sværere at bruge.