Sådan Opnår du den Nødvendige Indsigt til Boligsalget

Står du i en situation, hvor du skal sælge din bolig for første gang? Eller har du gjort det før, men føler dig stadig usikker på, om du gør det på den helt rigtige måde? Det er ganske naturligt at være overvældet i denne situation. Det at sælge en bolig er nemlig et enormt stort ansvar, og der er rigtigt mange forskellige aspekter forbundet med et salg, som man gerne skal sørge for er helt på plads. Det er ikke for sjovt at der næsten altid er en advokat, en ejendomsmægler og en række byggetekniske specialister involveret: en bolig er stor, dyr og kompliceret. Men hvad skal man så gøre, når man står der som boligsælger, og umuligt kan gøre sig til specialist i alle disse tekniske og kryptiske områder?

Først og fremmest er du nødt til at acceptere, at du ikke kan gøre det hele selv. Men det er okay: det er det, fagfolk er til for. Når du står til at sælge en bolig, så er det rigtigt mange penge, der skal til at bytte hænder. Det værste du kan gøre i sådan en situation er, at være nærig og ville klare det hele selv. Du er ikke jurist, med flere års erfaring omkring love og reguleringer på boligmarkedet. Du er ikke økonomisk rådgiver, udstyret med komplicerede modeller for boligmarkedets fremtid. Du er ikke byggesagkyndig med viden om, hvordan man gennemgår et hus for at få den fulde idé omkring dets tilstand.

Eller: det ved jeg selvfølgeligt ikke. Folk med disse baggrunde kan jo også befinde sig i en situation, hvor de skal sælge en bolig. Men selv for dem gælder det, at de kun er eksperter i ét af de mange områder. Ingen har taget alle disse forskelligartede uddannelser, og opbygget vigtig erhvervserfaring på alle disse komplekse områder. I sidste ende betyder det, at din bedste chance for at opnå indsigt i forbindelse med boligsalget er, at læne dig op af de rette eksperter.

En tilstandsrapport pris er ingenting, i forhold til hvor meget den giver dig. Ved at få udarbejdet en tilstandsrapport har du en professionel og erfaren bygningssagkyndig til at gennemgå din bolig, og nedskrive alle de ting, han finder: stort som småt. Nu ved du nøjagtigt hvad du sælger: er boligen i perfekt stand, så kan du sælge den for mere. Er der problemer, så kan du løse dem, og øge værdien. De fleste boligkøbere vil alligevel kræve at se en tilstandsrapport, før de overhovedet overvejer at købe – så hvorfor ikke bare få det gjort?

Det samme gør sig gældende med de andre eksperter. Tal med en økonomisk rådgiver, som du stoler på. Det kan være din bankrådgiver, eller nogen du har fået anbefalet af familie eller gode venner.