Sådan Finder du Ro i Sindet Trods Sydgom i Verden

Den virus, der stadig hærger hele vores planet, har haft rigtige mange effekter på vores liv. Jeg tvivler på der er et eneste mennesker, der ikke er stærkt berørt af denne sygdom, på den ene eller den anden måde. Selvom pandemien har været her i lang tid efterhånden, og vi har fået en bedre forståelse af den, så er det stadig noget, der kan være virkeligt hårdt at have med at gøre. Der er rigtigt mange der føler sig stressede, eller på anden måde mentalt udsatte, af at sygdommen er derude.

Der arbejdes på højtryk for at bekæmpe sygdommen. Lovgiverne og politikerne prøver at sætte systemer op, der minimerer smitten og holder befolkningen sikker. Læger og andet sundhedspersonale knokler på livet løs for, at hjælpe dem der er blevet smittede, og dele ud af deres viden. Videnskabsfolk arbejder på højtryk for at udvikle og teste vacciner, der kan skaffe os af med virussen. Det er alt sammen meget godt: men det er ude af vores hænder. Hvis man ikke tilfældigvis er engageret i et af disse områder, så kan man let komme til at føle sig magtesløs. Der er en uhyggelig, usynlig, dræber udenfor, og vi føler ikke, at der er noget vi selv kan gøre for, at passe på os selv. Det er i sig selv en utroligt ubehagelig og skræmmende tanke. Ingen bryder sog om, at føle sig magtesløse, og de færreste kan lide tanken om bare at lade det være op til ”skæbnen”.

Hvis du gerne vil finde ro i sindet, så er du altså nødt til at finde ud af, hvor du kan gøre en forskel. Det kan godt virke lidt uoverskueligt, men her er et godt råd: sluk for fjernsynet. Nyhederne taler typisk om de store ting, vi var inde på. De snakker om de nye politiske tiltag, status på sygehusene og hvornår vi mon kan få en vaccine. Men intet af det hjælper dig: du er ikke involveret der. Det er noget der sker, og det føles vigtigt, men du har ikke noget at skulle sige. Det er ikke der du selv kan gøre en forskel, så lad være med, at lade de ting distrahere dig. Ved at give dig selv noget tid, med dine egne tanker, kan du begynde at fokusere på de ting, du rent faktisk har kontrol over.

Det er ikke din opgave at redde Danmark eller resten af verden. Der hvor du kan gøre en forskel, er på det helt lokale plan. Start med dig selv: hvad kan du gøre for, at mindske risikoen for at du bliver smittet? Her kan du overveje ting som mundbind, ansigtsvisir og engangs handsker. Det er små ting, som du har fuld kontrol over, og som kan gøre en enorm forskel når det kommer til din egen risiko.