Fransk Eksklusivitet Slår Endelig Igennem i Danmark

Danmark har længe været et marked, som modedesignerne har været nødt til at være forsigtige på, hvis de ønskede at deres tøj skulle sælge i landet. Det skyldes at vi har nogle værdier i Danmark, som sætter nogle lidt specielle krav til en lang række ting, og særligt mode hører under denne kategori. Det har eksempelvis længe været tabu her i landet, at gøre noget for aktivt at skille sig ud fra andre mennesker. Det blev set som værende en arrogant handling, og man ville hurtigt blive sat på plads.

På en måde har den del af vores kulturelle arv haft en masse positive effekter. Jeg tror eksempelvis at vi kan takke janteloven for, at vi har været så gode til at skabe et velfærdssamfund og ligestilling blandt mænd og kvinder. Når man i kernen af kulturen har en præmis om, at ingen er noget særligt, så driver det naturligt samfundet imod, at hive alle op til en god og fair levestandard. Hvis en mand tror han er bedre end en kvinde, så har han høje tanker om sig selv – og det går imod kulturen. Så på sigt vil det naturligt føre til, at mænd og kvinder ligestilles: ingen af kønnene skal tro, at de er bedre end det andet køn. Samtidig slås der ned på grådighed og blær: det er fint at du har gjort det godt, men du skal ikke glemme, at du stadig bare er et menneske, ligesom os andre.

Det har dog været en løbende kamp at finde den rette balance. Vi er nemlig også et samfund der sætter pris på individets frihed, og som ikke ønsker at sætte loft på folks ambitioner. Der er mange iværksættere i Danmark, og vores samfund er indrettet på en måde, så de får så god en grobund som muligt. Det eneste kulturen forventer er, at de ikke lader succes stige dem til hovedet. Selv en succesfuld forretningsmand skal huske på, hvor han kommer fra.

Hvor man sætter grænsen, og begynder at slå ned på ”blær”, har dog været en lang debat. Vi har givet mere og mere slap line, og det ser stadig ud til at gå. Det betyder også, at vi endelig har fået plads i den danske kultur til den eksklusive franske mode.

Modetøj fra Frankrig har altid fokuseret på at skabe an aura af respekt og professionalisme. Det er en central del af værdisættet, at tøjet skal få én til at skille sig ud og udvise status. Det er der nu plads til at gøre i den danske kultur, så længe det gøres med måde. Man kan altså sagtens tage en Kenzo t shirt på, og bringe noget franske luksus ind i sin garderobe og stil.