En Mental Øvelse til at Vække Din Kreativitet

Uanset hvilken form for kreativ hobby, eller hvilket kreativt job, du arbejder med, så vil du sandsynligvis løbe hovedet mod muren en gang imellem. Det er helt naturligt pludseligt at føle man sidder fast, og ikke kan komme op med den næste kreative idé, der kan bringe projektet fremad. De fleste har hørt om det fra forfatternes verden: skrive-blokade. Pludseligt sidder man der, med blyanten på papiret, og går helt blank. Ingen ord dukker op, og man kan slet ikke komme videre, med det man er i gang med at skrive. Den samme fælde kan alle kreative personer rammes ind i. Man ser det ved malere, ved skulptører og ved alt andet, der afhænger af et menneskes kreative input.

Men der er heldigvis måder hvorpå man kan hjælpe sig selv med at komme videre. Personligt ser jeg kreativitet som en brønd. Det er en brønd fyldt med alverdens kreative idéer og tilfældige tanker. Når man arbejder på sit projekt, så hiver man den ene spand efter den anden op af denne fantastiske brønd, og formår at binde det hele sammen til en højere enhed.

Problemet opstår, når brønden går tør. Når der ikke er mere vand på bunden, som man kan hive op med spanden. Der er ikke flere tanker eller idéer, der kan inspirere det næste ord eller penselstrøg. Man er gået i stå, og kan ikke se nogen som helst måde at komme videre på.

Det gode er, at der er aktiviteter du kan lave, der fylder brønden op. Du bør så vidt muligt i din hverdag gøre disse ting, så der altid er masser af kreativ juice at køre på. Det handler om at lave ukonventionelle forbindelser i sit hoved: komme op med nye idéer, både gode som dårlige.

En af de måder jeg selv gør dette på, er ved at lave en lille mental øvelse, hver gang jeg ser film. Jeg forestiller mig hvordan filmen ville udspille sig, hvis jeg udskiftede én skuespiller med en anden. Hvordan ville det være et se Sherlock Holmes, hvis hovedrollen blev spillet af Steve Carell? Lidt efter lidt indsætter jeg tilfældige karakterer i disse film, og min hjerne går amok med sjove idéer og tanker. Jeg kan altså sidde og se film, grine af mine egne pludselige indskydelser, og fylde den kreative brønd til randen. Det er nemt og hurtigt!

Du kan også gøre det med ting i stedet for mennesker. Hvordan ville det ændre på Ringenes Herre, hvis alle træer du så i den film, blev udskiftet med juletræer? Måske kunne du tilføje noget sne og nogle nissehuer også. Hvad hvis de kaldt Gandalf for ”Julemand”? Det er fjollet, men det er hele idéen. Tillad dig selv at være fjollet og utraditionel, og du vil pludseligt få så mange unikke og kreative idéer, at du aldrig kommer til at gå i stå igen.