Derfor Klæder Danskerne Sig Som De Gør På Arbejdet

Hvis man aldrig har prøvet at være i udlandet i længere tid, og ser hvad for noget tøj folk har på når de er på arbejde i andre lande, så kan man godt gå rundt og tro, at alle steder er ligesom Danmark. Det er dog slet ikke tilfældet! En del Europæiske lande har business tøj der minder om det danske, men der er ganske store variationer, og det kulturelle grundlag er lidt noget andet.

Denne artikel vil komme ind på hvad business casual tøj er, og hvorfor det er den mest udbredte påklædning på de danske arbejdspladser. Det er vigtigt at forstå hvad der ligger i det tøj vi har på, da det faktisk er en af de primære måder vi kommunikere til fremmede på. Langt de fleste mennesker du kommer forbi i løbet af en dag, er ikke nogen du ender med at snakke med. Det er fremmede der er i toget, går forbi dig på gaden, spiser på den samme restaurant eller blot opholder sig det samme sted som dig. Alle disse mennesker danner sig et indtryk af dig, også selvom I ikke direkte interagerer igennem samtale, øjenkontakt eller kropssprog. Vedkommende ved selvfølgeligt, at deres indtryk af dig er baseret på noget ganske overfladisk: men det har stadig en stor betydning. Dit tøj er det primære de har at gå efter, når de skal danne sig et indtryk af hvem du er. Ved at være omhyggelige med vores valg af tøj, så tager vi altså ansvar for den kommunikation vi laver, med hundredvis af mennesker hver eneste måned. Det kan have langt større betydning, end de fleste er klar over.

Business casual er tøj, der ligger midt imellem den slags tøj vi har på når vi har helt fri, og bare gerne vil have noget på kroppen der er behageligt og afslappet, og så et fuldt jakkesæt med slips og nystrøget skjorte. Det er, som du nok kan regne ud, et ganske stort rum af forskellige muligheder. Det interessante er dog, hvorfor det er i dette rum, størstedelen af danskernes firmatøj er at finde.

Det skal spores tilbage til, at vi alle er lige i vores kultur. Det er en af kernepunkterne i danskheden, og det er derfor selvfølgeligt noget, der kommer til udtryk i vores tøj og anden ikke-verbale kommunikation. Det er svært at sige, at ingen er hævet over andre, mens man render rundt i et dyrt jakkesæt og flotter sig. Samtidig har vi dog en skarp opdeling imellem privatliv og professionalisme, så det går ikke med en hullet t-shirt og Adidas bukser når man er på arbejde – uanset hvor behageligt det så end måtte være at have på. Det er derfor helt naturligt, at man i Danmark vil se business casual som den primære form for påklædning, når folk er på arbejde.